Nuttige links

Verschillende organisaties en instellingen houden zich bezig met cybersecurity. Als u meer wilt weten over cyberaanvallen en IT-beveiliging, aarzel dan niet om de informatie en links die ze ter beschikking stellen te bekijken.

Federale Overheidsdienst Economie

De Federale Overheidsdienst Economie helpt bedrijven, met name kmo’s, om cyberaanvallen te bestrijden. Hij ontwikkelt en biedt u vele tips en praktische hulpmiddelen, waaronder de handleiding 'Cybersecurity: is uw bedrijf klaar?'


Bezoek deze website

Cyber Security Coalition

De Cyber Security Coalition is een Belgisch sectoroverschrijdend initiatief om cybercriminaliteit te bestrijden. Het verenigt meer dan 50 spelers uit de academische wereld, openbare diensten en de privésector. U vindt op de website veel informatie over kmo-cyberbeveiliging.


Bezoek deze website

Cert.be

CERT.be is het cyber-noodteam (federale noodhulpteam). Als neutrale beveiligingsspecialist op internet en netwerken staat het in voor de coördinatie tijdens cyberbeveiligingsincidenten. Het biedt ook advies en oplossingen bij incidenten, evenals ondersteuning voor preventie.

U kunt een cyberveiligheidsincident melden via de website CERT.be

Test je digitale gezondheid

Doe de test en ontdek of je digitale gezondheid toe is aan een boost. Je krijgt 15 vragen over updates, back-ups, phishing, virusscans en wachtwoorden. Aan het einde van de rit kan je je resultaat in 1, 2, 3 vergelijken met dé Digitale Gezondheidsindex!


Bezoek deze website

Safeonweb

Safeonweb is een dienst van de federale overheid. Het doel is om burgers snel en effectief te informeren over computerbeveiliging, bedreigingen en internetbeveiliging. De Safeonweb-website biedt u veel informatie: advies en getuigenissen, antwoorden op uw dringende vragen bij incidenten, test van uw veiligheid, enz.


Bezoek deze website

De lokale politie

Als u het slachtoffer bent van een cyberaanval of een hacking (intern of extern), meld dit dan zo snel mogelijk aan de lokale politie. Probeer zoveel mogelijk informatie of bewijsmateriaal te verzamelen voordat de politie ingrijpt en de systemen die zijn gehackt zoveel mogelijk uit te schakelen.


Bezoek deze website

Febelfin

Febelfin vzw is de Belgische federatie van de financiële sector en fungeert als woordvoerder voor de volledige financiële sector (met uitzondering van verzekeringsmaatschappijen).

Febelfin hecht, zoals alle financiële instellingen, een groot belang aan cyberveiligheid. Op de website van Febelfin kan u hierover heel wat nuttig informatie vinden. Ook elke bank informeert zijn klanten over ondermeer phishing-e-mails, fraudemeldingen op het internet, beschermingsmaatregelen, enz. Consulteer zeker de website van uw bank.


Bezoek deze website